Zittende boeddha

Zittende boeddha voor in de woonkamer

Bijna overal waar je komt zie je het wel, een zittende boeddha. In de achtertuin, in de woonkamer, Op de slaapkamer, of als schilderij. Iedereen heeft er wel een. Maar wat betekent het nou? We weten al dat je ze moet krijgen, niet zelf kopen. Je wilt natuurlijk geluk, geen ongeluk. Ook moeten ze richting de deur staan. Er zijn zelfs Boeddha verzamelaars. Hebben zij dan heel veel geluk? Hoe werkt het precies? Hier leer je snel alles over jouw zittende Boeddha.

De betekenis van de zittende boeddha

De zittende boeddha is vaak omringd door wierook, bloemen, kaarsen en schaaltjes met offergaven. Op deze manier wordt eer gebracht aan Boeddha, en aan jouw innerlijke Boeddha, in combinatie met een buiging. Het is niet waar dat het ongeluk brengt om zelf een Boeddha te kopen. Wel wordt geloofd dat het geluk brengt om een Boeddha te krijgen. Alle negatieve gezegde rondom Boeddha zijn fabels. Boeddha staat voor al het positieve in het leven. Het is natuurlijk ook heel onlogisch dat iets moois voor jezelf kopen ongeluk brengt. Waarom wordt er altijd een zittende Boeddha afgebeeld? In de meditatie zit raakt de Boeddha met de vingers van zijn rechterhand de aarde aan. Om al het goeds de wereld in te werken. Daarom moet jouw Boeddha’s gezicht naar de deur wijzen. Om iedereen die binnenkomt geluk en welkom te wensen.

Tegenwoordig kent het boeddhisme veel nationale en plaatselijke culturen en tradities. Het beeldje zelf verschilt overal wel. Er zijn wel 100 verschillende handgebaren, mudra’s genoemd. Maar wat betekenen die nou weer? Hieronder komen de drie meest voorkomende mudra’s te staan.

  1. Bhumisparsha mudra. Deze Boeddha wordt zittende afgebeeld met de rechterhand rustend op de knie en vingers wijzend naar de aarde. De linkerhand rust op de schoot, met de handpalm naar boven. ‘Bhumisparsha’ betekent ‘de aarde aanraken’ of ‘de aarde als getuige oproepen’. Deze mudra staat voor het moment waarop de Boeddha verlicht werd onder de bodhiboom.
  2. Dhyana mudra. Bij de Boeddha’s dhyana houding rusten beide handen op de schoot. De bovenkant van de rechterhand rust op de handpalm van de linkerhand. Vaak raken de duimen elkaar. Hieruit ontstaat de meditatie-mudra. Dit symboliseert wijsheid. De Boeddha gebruikte dit gebaar tijdens zijn meditatie onder de bodhiboom toen hij verlichting bereikte.
  3. Abhaya mudra. Het abhaya-gebaar laat de Boeddha zien met de rechterhand opgeheven, de palm naar buiten en de vingers naar boven en de linkerarm naast het lichaam. De Boeddha kan zowel staand als zittend worden afgebeeld. Deze mudra staat voor onverschrokkenheid. Het gebaar symboliseert de fase uit het leven van de Boeddha direct na de verlichting.

Het boeddhisme

Het boeddhisme is een geloof dat werd gesticht door Gautama Boeddha. Het ontstond uit lokale religieuze tradities en interacties met het voormalige Hindoeïsme. Iedere religie heeft zijn eigen geloofskenmerken. Dat heeft het boeddhisme ook. Zij geloven dat wedergeboorte voorkomen kan worden door het volgen van de door Boeddha onderwezen middenweg. De middenweg houdt grotendeels in dat de geest volledig ontwikkeld moet zijn.